Datum

7 september 2019 12:15

Accommodatie

Onbekend

Na de winst van vorige week wist de Sweach ook de tweede wedstrijd in de bekercompetitie te winnen. Na een 1 - 1 ruststand wist de Sweach de wedstrijd in de tweede helft met vereende krachten naar zich toe te trekken en de 1 - 2 eindstand op het scorebord te zetten.

FC Bergum, hebben we daar al eens eerder tegen gevoetbald? Nou nee dus, al zijn we de meiden wel eens eerder tegen gekomen. Sinds 1 juli 2019 zijn BCV en vv Bergum officieel gefuseerd, maar de jeugd voetbalde de afgelopen jaren al samen onder de naam SJO BBC en volgens sommigen was daar vorig jaar voor de beker tegen verloren, dus er moest nog wat recht gezet worden.

Helaas begon de wedstrijd voor de Sweach niet helemaal lekker. In de achtste minuut werd Maike diep gestuurd en leek de 0 - 1 in de maak. De keeper van Bergum weigerde echter te capituleren en nam in haar redding Maike mee en die diende vervolgens eerst even op de bank te herstellen. Daarnaast kwam Bergum na een kwartier spelen gelukkig op voorsprong. Tess dacht een hoge bal op de zestien weg te werken, maar met een mooi boog verdween de bal richting de kruising. Anna probeerde met gevaar voor eigen lijf en leden redding te brengen, maar ook zij kon geen redding meer brengen en zo stond de 1 - 0 op het scorebord. Naast de achterstand was het ook even de vraag of Anna verder kon. Anna keek even moeilijk, riep potjandoosjes, strekte haar been even en kon toen, tot opluchting van de trouwe supporters van de Sweach, gelukkig gewoon weer door.

In het vervolg van de eerste helft waren beide ploegen op zoek naar de openingen. De verdedigers aan beide kanten gaven echter weinig ruimte weg en zo bleef het lang 1 - 0. Vlak voor de rust wist de Sweach dan toch het gaatje te vinden. Tess, die vandaag goed in haar functie speelde, gaf een fijne pass op Maike, die de avond ervoor de beelden van Duitsland - Nederland goed had bekeken. Met een bal alla Depay werd Melissa in stelling gebracht en die had ook niet zitten slapen en schoot de bal alla Wijnaldum tegen de touwen, 1 - 1.

In de tweede helft nam de Sweach het heft stevig in handen. Met diepe ballen werd voortdurend de ruimte achter de laatste linie van Bergum gezocht en Bergum had de handen vol om Marit en Melissa af te stoppen. Dit gebeurde niet altijd reglementair en zo kon de scheidsrechter na een tien minuten spelen niets anders dan een gele kaart trekken voor de laatste vrouw van Bergum.

In de wedstrijden van de B-categorie betekent dat de desbetreffende speler dan tien minuten op bank plaats mag nemen en zo stond de Sweach in een overtal situatie. Vervolgens maakte de coach van Bergum zich hier zo druk over, dat hij vergat zijn team te coachen en daar profiteerde de Sweach optimaal van.

Nadat het dynamische duo, Berber en Rinske, de bal had veroverd werd de opbouw over rechts voort gezet. Myrthe speelde in op Hester die door draaide, de bal in de loop van Melissa mee gaf en die gooide de turbo er op, zette strak voor op Maike en die wist wel raad met dat buitenkansje, 1 - 2.

De Sweach ging daarna op zoek naar meer, maar de nauwkeurigheid ontbrak en langzaam maar zeker raakte hier en daar de energie-tank ook wat leeg en zo wist Bergum aan het eind van de wedstrijd toch nog een paar keer gevaarlijk te worden. Met vereende krachten werd de boel achterin echter dicht gehouden en zo wist de Sweach de tweede wedstrijd in deze beker competitie winnend af te sluiten en nam daarmee revanche voor de nederlaag van vorig jaar.

Mooi om te zien dat Fleur ook weer met flair aan het voetballen was en de hele wedstrijd wist vol te maken. Daarentegen had Ilse het vandaag wat lastiger, want de beuk die ze in de eerst helft kreeg dreunde nog wel even na. En als laatste mogen we onze ervaren rots in de branding niet vergeten. Mare, die inmiddels aan haar twaalfde seizoen bezig is, moest in de eerste helft flink aan de bak, maar na de thee had ze haar tegenstander in de achterzak en kon ze wedstrijd fluitend uitspelen.