Aengwirderweg 335
8458CG
TJALLEBERD
tel. 0513-528950

Na een ongelukkig verlopen eerste helft en een kleine achterstand, trekt de Sweach in de tweede helft de wedstrijd tegen Aengwirden/Akkrum naar zich toe, 2 – 5.

Voor de derde maal in 2022 stond er een uitwedstrijd op het programma en voor de derde maal bleek de wind een behoorlijk grote invloed te hebben op het wedstrijdverloop. Dat het aan de boorden van het Ijsselmeer winderig is, is vrij normaal en ook in de buurt van het Tjeukemeer is dit geen uitzondering, maar dat het op de velden van Aengwirden ook zo winderig kon zijn...

Aangekomen op de nette multifunctionele accomodatie in Tjalleberd keek de leidster van de Tjalleberd ons wat bezorgd aan en vroeg of wij ook reserveshirts bij ons hadden. Hun shirts waren gelijk aan die van ons en er stond zelfs dezelfde sponsor op. Is Brink zijn werkterrein aan het uitbreiden?

Het mysterie was gelukkig snel opgelost. De meiden van de MO19 hadden tegen Workum in de reserveshirts gespeeld. En deze meiden, Selma, Jeshler en Brecht, waren na hun wedstrijd zo in de auto gestapt, want er was geen tijd om tussendoor even rustig te douchen. Die reserveshirts vertoonden inderdaad wel heel erg veel gelijkenis met de standaardshirts van Aengwirden. Alleen het groene bandje aan de onderzijde zorgde voor een onderscheid.

De eerste winst was voor de Sweach. Fleur won de toss en besloot om van helft te wisselen en zo begon de Sweach de wedstrijd met de wind flink op de kop. Aengwirden had hierdoor het windvoordeel en wist hier maximaal voordeel uit te halen. De vleugelspitsen bleken over flink wat snelheid te beschikken en met de wind in de rug was de diepe bal makkelijk te geven. In de achtste minuut wisten ze dan ook al een hoekschop af te dwingen, welke vervolgens bij de eerste paal werd binnen getikt, 1 – 0. Een fikse domper voor de Sweach.

Voordeel van een vroege achterstand is dat er nog ruim voldoende tijd is om de boel recht te trekken. De Sweach probeerde combinerend een weg te vinden door de defensie van de Aengwirden. Hierbij was het soms wel eens wat zoeken wat de juiste balsnelheid was. De wind had hier nogal wat invloed op en het type kunstgras was ook wat anders dan de speelsters van de Sweach gewoon zijn. Dat niet alles ging zo als gewenst en niet veel tijd na de 1 – 0 kwam de Sweach goed weg toen Rinske met een uiterste krachtsinspanning de bal met een sliding voor de voeten van de spits van Aengwirden wist weg te tikken en zo de Sweach voor een grotere achterstand behoedde.

De Sweach wist langzaam maar zeker wat kansjes af te dwingen en even na het half uur trok de Sweach de stand gelijk. Na een mooie aanval bediende Tess Melissa op de rand van de zestien. Haar goed geplaatste schot was de keepster van de Aengwirden te machtig, 1 – 1.

Aengwirden bleef echter met diepe ballen gevaarlijk en enkele minuten later wisten ze al weer op voorsprong te komen. De rechtsbuiten wist na snelle aanval in de korte hoek het gaatje te vinden en de 2 – 1 aan te tekenen. De schrik zat er vervolgens bij de Sweach wel een beetje in, maar tot de rust wist ze verdere schade te beperken.

In de tweede helft was het snel duidelijk dat de wind vandaag een beslissende factor was. De Sweach voetbalde opeens een stuk verder naar voren en Aengwirden wist er slechts nog moeizaam uit te komen. Na iets meer dan vijf minuten spelen werd de stand gelijk getrokken. Een hoge dwarrelende bal werd door Maike het beste ingeschat. Na deze gecontroleerd te hebben schoot ze de bal rustig binnen, 2 – 2.

De combinaties begonnen steeds beter te lopen en na een mooie combinatie met Melissa schoot Fleur de Sweach na een kwartier in de tweede helft op voorsprong, 2 – 3. De Sweach bleef daarna aandringen en op zoek naar meer. Tien minuten later nam het definitief afstand. Melissa stormde rechtdoor op de keepster af, maar werd daarbij onreglementair gestuit. Maike schoot de gegeven strafschop feilloos binnen, 2 – 4.

Aengwirden wist nog wel een paar keer door te komen en was na een goed uitgevoerde counter dicht bij de aansluitingstreffer, maar via de paal sprong de bal het veld weer in. Enkele minuten voor tijd werd het pleit definitief beslecht. Melissa en Famke waren nogal verbolgen dat een ingooi diep op de helft van Aengwirden niet aan de Sweach werd toegekend. Getergd werd de bal na de ingooi snel door Famke veroverd die Melissa inspeelde en die zette even aan en ramde de bal vanaf de zijkant snoeihard in het doel, 2 – 5.

Voor de derde maal leverde de worsteling met de wind de Sweach zo toch weer drie punten op.