Datum

10 oktober 2020 10:15

Accommodatie

Onbekend

Als je materiaal niet in orde is en de instelling van het team deugt niet, dan is het lastig voetballen. Dankzij een rol sporttape, een motivatiespeech en een uiterste krachtsinspanning wist 13-1 toch de punten te pakken in Luttelgeest.

Beteuterd keek de jongen eerst naar zijn voetbalschoen en toen naar de coach. “Me hele zool ligt er af”. Het rondje afronden vlak voor het begin van de wedstrijd had de kwetsbare staat van z’n voetbalschoen getransformeerd van ‘kan nog net’ tot ‘volkomen naar de *!*I@!!.’

De technische staf prees zich ondertussen gelukkig dat het team op de valreep toch maar niet met 11 spelers naar de verre uitwedstrijd in Luttelgeest was afgereisd, want je weet immers maar nooit en één keer een wedstrijd heroïsch met 10 man spelen is leuk voor de geschiedenisboeken, maar het lot moet je ook weer niet tarten. Beoogd wissel Jorrit van O12 kon dus direct zijn basisdebuut maken en Tiemen moest op zoek naar iets om zijn schoen provisorisch te repareren.

Schilderstape, duct tape of sport tape

De rol schilderstape van de leiding, in de tas om het vel met opstelling aan de deur te plakken, bood geen uitkomst. “Zal ik even naar de bouwmarkt voor duct tape”, opperde moeder? “Ik heb extra schoenen en sporttape in de tas”, riep Indra tot opluchting van iedereen, waarna de meegereisde Johan zich naar de kleedkamer spoedde. De schoenen pasten niet, maar de sporttape bleek sterk genoeg om de schoen van onze trefzekere spits nog één wedstrijdje mee te laten gaan.

Loom en lacherig

Ondertussen was het met de voorbereiding van de rest van het team net zo beroerd gesteld als met de kapotte schoen. De pass-trap oefening in de warming up werd uitgevoerd alsof de heren ergens op een strand in de zon iets met een bal deden, loom en lacherig, het hoofd meer bij de komende bbq dan bij de bal. Aan niets was te merken dat de hele week getraind was op snel omschakelen en agressieve gegenpressing.

Zag er somber uit

De 1-0 achterstand na 4 minuten was dan ook niet verwonderlijk, maar dat de heren er niet van wakker schrokken was zorgelijk. Onherkenbaar voetballend worstelde De Sweach zich door de eerste minuten heen. Na de 2-0 achterstand zag het er zelfs somber uit voor de roodwitten die zo graag willen pomoveren naar de eerste klasse. Zou dit de eerste nederlaag worden van het nog prille seizoen?

Zonder de sporttape had De Sweach waarschijnlijk geen punten gepakt, want vlak nadat Tiemen met een vakkundig geplakte schoen was ingevallen, scoorde hij de aansluitingstreffer. Dat gaf de Sweachsters weer moed en na een afvallende bal ramde de inschuivende centrale verdediger Martijn de 2-2 binnen.

Motivatiespeech

Na een Mourinho-achtige motivatiespeech en een tactische omzetting in de rust leek De Sweach zich in de openingsfase van de tweede helft te herpakken. Feike Jens zorgde al na een minuut voor de 3-2 voorsprong. Toen Jesse enkele minuten later de 4-2 binnenschoof was de wedstrijd gespeeld, dacht iedereen. De Sweach kreeg meer kansen en zag een doelpunt afgekeurd, maar Tonego bleek het de koploper onverwacht moeilijk te maken. Na de 4-3 werd het nog bloedstollend spannend, maar dankzij een uiterste krachtsinpanning van het hele team mochten de drie punten mee naar Beetsterzwaag.